תינוקת 000001: האם ירושלמית היא "התינוקת הראשונה במדינת ישראל"? תלוי
08.05.25 / 09:04
בעקבות גילוי מקרי בארכיון התצלומים של הספרייה הלאומית, נחשף מסע בלשי מרתק לגילוי זהותה של "התינוקת הראשונה במדינת ישראל" | המסע חשף שתי נשים מיוחדות שיכולות לטעון ל'כתר' הזה - כל אחת מסיבות שונות.

"התינוקת הראשונה": בעקבות גילוי מקרי בארכיון התצלומים של הספרייה הלאומית, נחשף מסע בלשי מרתק לגילוי זהותה של "התינוקת הראשונה במדינת ישראל" | המסע חשף שתי נשים מיוחדות שיכולות לטעון ל'כתר' הזה - כל אחת מסיבות שונות.
חלק א': המסע אחר הזהות האבודה
"בכלל לא ידעתי שהצטלמו איתי אבל נדמה לי שזו אני! אני מאמינה שזו באמת אני! זו הפתעה שמרגשת אותי מאוד! איזו הפתעה! אני לא נרגעת!"
זו הייתה תגובתה הראשונה של אהובה-נפתלי יוקטן, כאשר חשף בפניה נתי גבאי מהספריה הלאומית תצלומים שלא ראתה מעולם וצולמו זמן קצר לאחר שנולדה. ככה ביד ההשגחה, גם מדינת ישראל נולדה איתה, ממש באותה שעה.
"הכל התחיל כמו הרבה דברים טובים – במקרה", מתאר גבאי במדור 'הספרנים' של הספריה הלאומית. "חיפשתי סיפור נחמד לקראת יום העצמאות. לגמרי במקרה, במהלך שיטוטי בקטלוג הספרייה הלאומית, נתקלתי בתצלום מתוק שבישר על "תינוקת ראשונה במדינת ישראל". כמוצא שלל רב נכנסתי מהר לרשומה הקטלוגית כדי לגלות מי היא אותה תינוקת מתוקה.
ואז גיליתי שאין זה תצלום אחד, אלא סדרה של תצלומים של אותה תינוקת חביבה, מוחזקת באהבה על ידי אחיות בית החולים. אך אבוי! מתברר שחוץ משם הצלם "בנו רותנברג", שנת הצילום "1948" והכותרת "תינוקת ראשונה במדינת ישראל", אין בתצלומים האלה שום פרטים נוספים.
חלק ב': עבודת בילוש דיגיטלית
הארכיונאית החרוצה תמר לוינסון אף בדקה את רשימותיו המקוריות של הצלם בנו רותנברג (שהאוסף המרהיב שלו לארכיון התצלומים הופקד בספרייה רק לפני שנים ספורות) אך גם שם, לא היה מידע נוסף.
חיפושי מידע באמצעים דיגיטליים העלו חרס. אפילו שאלתי את צ'ט GPT מי התינוקת הראשונה שנולדה במדינת ישראל. הצ'ט חשב וחשב ועשה מה שהוא אוהב לעשות כשהוא לא יודע את התשובה - התחיל לקשקש ולחרטט. המציא שמות, המציא סיפורים, אבל מידע אמין כלשהו לא זכיתי לקבל ממנו.
זה גם מסר יפה לדור הצעיר: היזהרו ממידע לא מאומת, ואיזה מזל שיש ארכיונים וספריות לאומיות!
השלב הבא היה לחפש אזכור של תינוקת שנולדה יחד עם הקמת המדינה, באתר העיתונות ההיסטורית של הספרייה. לאחר חיפושים רבים, נמצא פרסום משמח בעיתון "דבר" מ-21 במאי 1948, שבישר על לידתה של תינוקת למשפחת גורין.
נראה שיש קצה חוט. האם זוהי התינוקת שלנו? בתם של חמדה וישראל גורין, ואחות לאורי?
לאחר חיפושי גוגל ופייסבוק קדחתניים התברר לי כי במהלך השנים גורין הפכה לגורן, וכי הילדה שנולדה בשעת הקראת מגילת העצמאות היא חנה גורן. אפילו מצאתי ראיון נחמד שנערך עם הילדה חנה גורן כשהייתה בת 13, שפורסם ב"דבר" ב-21 באפריל 1961.
מתברר שמדינת ישראל העניקה להם כבוד במהלך השנים, והם אף זכו בתואר "מבשרי שנת הבר מצווה של המדינה" והדליקו משואות בהר הרצל ביום העצמאות ה-13 בשנת 1961.
אבל לא. לאחר בירורים נוספים, נראה היה כי סדרת התצלומים של התינוקת, איננה של חנה גורן.
חלק ג': "אני אהובה מירושלים"
הפתרון הגיע בסיוע הכתבת מאיה רונן מאתר "דבר", שפרסמה לקראת יום העצמאות 2023 כתבה על אלו שחוגגים את יום הולדתם יחד עם המדינה. מאיה קישרה אותי בשמחה למרואייניה מהכתבה, וכך התגלתה האמת.
התינוקת שבסדרת התצלומים שצילם בנו רותנברג היא, בסבירות גבוהה, הגברת אהובה נפתלי-יוקטן, שנולדה ב-14 במאי 1948 בשעה 16:45 בבית החולים "הדסה" שהיה ממוקם אז ברחוב הנביאים בירושלים. היא הגיחה לאוויר העולם דקות ספורות לאחר שדוד בן גוריון הכריז כי "קמה מדינת ישראל!".
וראיה נוספת - סיכות האחיות בתצלומים אופייניות לבית הספר לאחיות של בית החולים העירוני הדסה, וזה תואם את מקום לידתה של אהובה.
"אנחנו נולדנו שישה בנים ובת אחת בירושלים באותו יום", היא מספרת. "נולדתי בשעה 16:45, ממש לאחר סיום ההכרזה על מדינת ישראל. בגלל שירושלים הייתה במצור בתקופה ההיא, אמא שלי נאלצה ללכת ברגל עם צירים לבית החולים 'הדסה' שכבר פונה מהר הצופים ועמד ברחוב הנביאים. פשוט לא הייתה דרך אחרת להגיע. אמא שלי הייתה במצב מאוד לא טוב, האחיות הביאו לה חצי עגבניה מהמחלקה של החיילים הפצועים כדי לסייע לה."
"להיוולד יחד עם המדינה?", ממשיכה אהובה, "זה אומר לי להיות יותר ציונית, זה גם נותן תחושה של שייכות ומחוייבות."
בשנות ילדותה ונעוריה, אכן הייתה משמעות רבה ליום היוולדה. עיריית ירושלים ארגנה לה ולשאר החוגגים טיול חגיגי, כשחגגו יום הולדת 9. מאוחר יותר, הם גם חגגו "בר מצווה", בהדלקת משואות חגיגית, ופגישות עם מנהיגים במהלך השנים.
אהובה חיה כיום בארמון הנציב בירושלים. היא אמא לארבעה, וסבתא לשלושה. לאחר שנים בשירות הציבורי, וגם כמה שנים של מגורים בחוץ לארץ, היא ממשיכה לעבוד ולהתנדב בירושלים.
מה מאחלת אהובה למדינה לכבוד יום הולדתה? "אני מאוד מאוד רוצה לראות את החטופים שבים הביתה. יחד. כולם.", היא מאחלת. "הלוואי שנחזור להיות עם מאוחד. ואם לא שלום, אז לפחות שיהיה פה שקט".
חלק ד': ואז הגיעה התינוקת 000001
אלא שזה לא סוף הסיפור...
"לאחר פרסום הכתבה הראשונה על אהובה", מתאר גבאי, "קיבלנו בספרייה הלאומית מכתב בהול:"
אל: הספרייה הלאומית
ראיתי שפרסמתם פוסט על התינוקת הראשונה של מדינת ישראל. אנא לידיעתכם כי שגיתם. התינוקת הראשונה של מדינת ישראל בעלת תעודת לידה שמספרה 000001 היא אשתי שנולדה בבית חולים הירקון בתל אביב (לא קיים היום) תחת השם דרורה כהן. 22 שנה לאחר מכן ניאותה העלמה דרורה כהן להינשא לי לאשה והפכה לגב' דרורה הלפרין. היום אנחנו כבר סבא וסבתא לחמישה נכדים. אני מצרף לידיעתכם את עותק תעודת הלידה שלה.
בברכה, ד"ר גדעון הלפרין
כך התגלה סוד מעניין: התינוקת הראשונה הרשמית של מדינת ישראל בכלל נולדה ארבעה חודשים אחרי שבן גוריון הכריז כי "קמה מדינת ישראל".
רגע... מה?
כן. כרונולוגית, הילדים הראשונים של המדינה העברית החדשה נולדו בה' באייר תש"ח. אך מכיוון שהמדינה רק הרגע הוקמה, מבחינה רשמית, מי שהכיר בהם היה עדיין הנציב הבריטי בארץ ישראל. על תעודות הלידה של אותם ילידי קום המדינה עדיין היה כתוב אדום על גבי לבן "מחלקת הבריאות, ממשלת פלסטינה (א"י)".
הכרזת מדינה, מרגשת ככל שתהיה, אין בה כדי להחליף ברגע אחד מערכת בירוקרטית שלמה של 30 שנה של שלטון זר. בכל מה שקשור לתעודות לידה, לקח למדינת ישראל החדשה ארבעה חודשים בדיוק לעדכן את המסמכים בשינוי השלטוני.
וכך, בו' באלול תש"ח, ב-10 בספטמבר 1948, בבית החולים "הירקון" בתל-אביב, זכתה התינוקת המתוקה דרורה כהן, לקבל את תעודת הלידה הראשונה של מדינת ישראל. מספר תעודת הלידה היה 000001. ועל כן, דווקא דרורה כהן היא רשמית התינוקת הראשונה שנולדה במדינת ישראל!
"את שמי דרורה, מלשון דרור, הורי נתנו לי לכבודה של המדינה", מספרת לנו דרורה. "אמא שלי אפילו לא סיפרה לי, עד התיכון. וגם אני, בחרתי כל השנים שלא לחשוף את הפרט הזה".
דרורה מספרת שאולי אמה שמרה ממנה את העובדה בסוד, אבל לא הסתירה אותה מהשלטונות. היא שלחה מכתבים כדי לקבל פטור מ'אגרת החינוך' ושאר הנחות ומענקים שזכו להם הילדים שנולדו בה' באייר. הבקשות האלו, דרך אגב, זכו ל"לא" גורף. בכל זאת, מדינה ענייה הייתה מדינתנו הצעירה.
לטקסים השונים שהוזמנו ילדי ה' באייר תש"ח, היא לרוב לא הוזמנה, ואם הוזמנה, זה רק היה לאחר פנייה של בני משפחתה – ובעיקר של "הסוכן" הצמוד שלה, גדעון בעלה.
דרורה, בת להורים מפולין, היא מומחית לאימונולוגיה, תורת החיסון. שנים עבדה באוניברסיטת תל אביב. יש לה שני ילדים – בן ובת, וגם חמישה נכדים. כיום היא מתגוררת ברמת אביב, עוסקת באומנות, פיסול וציור, וכמובן גם סבתא במשרה מלאה ("אני מעדיפה את המונח אמא רבתא").
"אני בכלל פלשתינאי וכמוני אחרים", מסכם בעלה גדעון. "ככה נרשמנו, לפי תעודות הלידה שלנו, כל הילדים שנולדו קודם לדרורה. "דרורה יש רק אחת. רק בן אדם אחד בישראל נושא על גבו מסמך היסטורי שכזה. סבתא דרורה היא מספר אחת. ויש לה תעודה רשמית להוכיח את זה, אבל גם בלי התעודה היא מספר אחת."
סיכום: שתי תינוקות, שני סיפורים, ומדינה אחת
כך התגלה לנו כי למעשה יש לנו שתי "תינוקות ראשונות" של מדינת ישראל:
אהובה נפתלי-יוקטן - שנולדה בירושלים מיד עם הכרזת המדינה, ברגעים הראשונים של קיומה, וכנראה היא זו המופיעה בתצלומים ההיסטוריים של בנו רותנברג; ודרורה כהן (כיום הלפרין) - שנולדה ארבעה חודשים מאוחר יותר, אך זכתה בתעודת הלידה הרשמית הראשונה של מדינת ישראל, מספר 000001.
ולנו לא נותר אלא לאחל לשתיהן, עד 120 שנה בבריאות איתנה.