ציפור ירושלמית נלכדה בלבנון: הצייד הלבנוני עשה את הבלתי ייאמן

$(function(){})

סבכי שחור-כיפה שטובע בירושלים אותר 160 ק"מ צפונה בידי צייד לבנוני שהפתיע בהחלטתו לדווח על הממצא

הסבכי הצעיר שטובע בירושלים ונלכד בלבנון. צילום - יותם בשן, החברה להגנת הטבע

הטבעת על רגלו של הסבכי הצעיר שטובע בירושלים ונלכד בלבנון. צילום - יותם בשן, החברה להגנת הטבע

מירושלים ללבנון ובחזרה. אירוע יוצא דופן נרשם בשבוע החולף כאשר ציפור מסוג סבכי שחור-כיפה שטובע בירושלים לפני 10 ימים (ב-19.4) אותר בצפון לבנון. באופן מפתיע וחריג, הצייד שלכד אותו בחר לדווח על הציפור לגורמים המקצועיים בישראל.

"טיבוע ציפורים הוא כלי חשוב בחקר עופות" – מסבירים במרכז הטיבוע הישראלי. "זיהוי אישי של כל ציפור בפעילות הנחקרת ועל כן תפקיד חשוב במחקרים רבים". ב-1899 החוקר הדני כריסטיאן מורטהנסן ייסד את הטיבוע השיטתי העושה שימוש בטבעות מתכת, כפי שנהוג עד היום. Morthensen החל בסימון של זרזירים וחסידות לבנות, ותוך שנים אחדות התקבלו החזרים אודות הציפורים המטובות והשיטה המוכיחה שהיא אכן מתאימה לחקר נדידת ציפורים. כעבור שנים בודדות פעלו ברחבי אירופה תחנות טיבוע אחדות ומאז מספר הציפורים המטובות הלך וגדל משנה לשנה.

במקרה של סבכי שחור-הכיפה, הציפור הקטנה, במשקל 18.5 גרם בלבד, סומנה ב'ביתן אריאל' בתחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד על-ידי המטבע רוני לבנה. כעבור ימים ספורים, הציפור נלכדה כ-160 ק"מ צפונה, בעיירה דלבטה (Dlebta) שבמחוז ג'בייל בצפון לבנון.

בניגוד למצופה, הצייד הלבנוני שלכד את הציפור זיהה את טבעת המתכת שעל רגלה, הכוללת את הקוד X-640671 ואת מקור הטיבוע - IBRC (The Israeli Bird Ringing Center), ופנה מיוזמתו לד"ר יוסף כיאט, המנהל את מרכז הטיבוע הישראלי בחברה להגנת הטבע. לדברי הצייד, הוא עשה זאת "כיוון שהמידע הינו בעל ערך למעקב, ניטור, מחקר ומאמצי שימור בעלי כנף".

יותם בשן, מנהל התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד של החברה להגנת הטבע, מציין כי הציד בלבנון הוא תופעה רווחת והרסנית, במיוחד בעונות הנדידה. "מדי שנה ניצודים בשטחי לבנון מאות אלפי פרטים ממיני ציפורים נודדות, רבות מהן ממינים מוגנים. הציד מתקיים לעיתים לצורכי מאכל ולעיתים כאקט תרבותי. במקרה זה, בניגוד למצופה, הצייד בחר לשתף פעולה עם מאמצי שימור הציפורים, ופנה אלינו ישירות," הוא אומר.

בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי דיווחים כאלה, גם אם מקורם באירוע כואב, תורמים להבנה האזורית של מסלולי הנדידה ומחזקים תקווה לשיתופי פעולה חוצי גבולות. "דווקא מתוך אירועים מצערים כאלה יכולה לצמוח תקווה לשיתוף פעולה אזורי ולהובלת שינוי בגישה כלפי שמירת טבע", מוסיף בשן.

התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע"ש נילי ודוד, החוגגת השנה 31 שנות פעילות, היא אתר הטבע העירוני הראשון מסוגו בארץ ומהווה מוקד משיכה למאות אלפי ציפורים ואלפי מטיילים בכל עונות השנה. התחנה, הצמודה לכנסת, מציעה למבקרים הזדמנות להתקרב לאחת מתופעות הטבע המרתקות ממרחק נגיעה.

להצטרפות לקבוצות ועדכוני "ירושלים החרדית" בוואטסאפ לחצו כאן

מעוניינים להגיב? לדווח? צרו איתנו קשר במייל האדום [email protected]


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה