רק בירושלים: 1,400 דירות לא הספיקו ליזם, אז אושרו 2,265 כאלה
16.07.25 / 17:52
הוועדה המחוזית הגדילה משמעותיות את זכויות הבנייה במתחם • המגדלים החדשים יגיעו לגובה של עד 41 קומות • כ-600 משפחות יעברו לדירות חדשות עם ממ"ד

ועוד יותר, טוב. הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, בהנהגת שירה תלמי באבאי, נתנה השבוע אישור סופי לחמש תוכניות משמעותיות לחידוש מתחם הנורית בשכונת קריית מנחם בדרום העיר. ההחלטה מסמנת נקודת מפנה בפרויקט הפינוי-בינוי הנרחב שיחליף מבני שיכון ישנים בפתרונות דיור מודרניים.
הרחבת זכויות הבנייה עבור "היתכנות כלכלית"
השטח הנרחב של המתחם, המשתרע על פני כ-45 דונם, כולל 14 מבנים ישנים הכוללים 581 יחידות דיור הזקוקות לשיפוץ דחוף בשל מצבם הפיזי הירוד. בשנת 2020 אושרה תוכנית ראשונית שכללה 1,400 יחידות דיור, אך התבססה על הקצאת קרקע נוספת בחלקים אחרים בעיר כדי ליצור בסיס כלכלי לביצוע הפרויקט.
כאשר התברר שהשגת הקרקע המשלימה מורכבת מהצפוי, החליטה הוועדה על פתרון שונה: הגדלת זכויות הבנייה בתחומי המתחם עצמו. בעקבות החלטה זו נוספו למעלה מ-900 יחידות דיור לתוכנית המקורית, מה שיאפשר יישום מעמיק יותר של הפרויקט ומעבר של התושבים לדירות חדשות המצוידות במרחב מוגן.
תשתיות מורחבות ומרחבים ציבוריים
במקביל להגדלת זכויות הבנייה, הוועדה המחוזית אישרה הרחבה של התשתיות הציבוריות התומכות. התוכנית כוללת למעלה מ-23 דונם של שטחים ציבוריים שיכללו כיכרות עירוניות למנוחה ולמשחק, מדרכות מרווחות, ומעברים מיוחדים המיועדים לגשר על הפרשי הגובה בין רחוב הנורית לרחוב קוסטה ריקה.
הבניינים החדשים יתנשאו בגובה משתנה של 10 עד 41 קומות, ויכללו חזית מסחרית פעילה. כמו כן, יוקמו מבני ציבור בהיקף של כ-4,200 מ"ר שישמשו לגני ילדים, בתי כנסת, מתקנים קהילתיים ועוד.
הבטחת תחזוקה ארוכת טווח
בכל התוכניות נקבעו 92 יחידות דיור מותנות בהקמת קרן נאמנות לתחזוקה ארוכת טווח של המגדלים. צעד זה נועד להבטיח את שמירת המבנים לאורך זמן ולשפר את איכות החיים של הדיירים הקיימים והעתידיים.
התוכניות הוגשו על ידי חברות הבנייה בוני התיכון, אפריקה ישראל, טעמן נדל"ן ושיכון ובינוי, ונערכו על ידי משרדי האדריכלים המובילים: רזניק-איילון, קיקא בראץ, בריידמן אגמון ויגאל לוי.
מתכנן מחוז ירושלים במינהל התכנון, אדריכל דן קינן, הסביר: "תוכניות מתחם הנורית ממשיכות את תנופת ההתחדשות העירונית בירושלים, ומציעות פתרונות מיגון ודיור מודרני לכ-17 מבני שיכון ישנים וכ-600 משפחות, וכן דיור לעוד אלפי משפחות בעתיד. לצד שיפור המרחב הציבורי והשירותים לתושבים, תוך שמירה על השטחים הפתוחים".
צילום: עיריית ירושלים