שדרות גולדה מאיר: "כביש הדמים" הירושלמי
02.07.25 / 10:38
שלושה הרוגים בתקופה קצרה - מחזקים את תדמיתו של ציר גולדה מאיר בירושלים כ"ציר הדמים" הנחשב לאחד המסוכנים ביותר בארץ • בועדת הבטיחות בדרכים העירונית מנסים למצוא פתרון
"נתיב הדמים": שדרות גולדה מאיר, מהצירים המרכזיים והעמוסים בירושלים, מקבלים לאחרונה תשומת לב ממוקדת מצד עיריית ירושלים, לאו דווקא מסיבות חיוביות. במהלך ישיבת ועדת הבטיחות בדרכים האחרונה, הוגדר הציר על ידי גורמי העירייה והמשטרה כ"אזור בעל סיכון תחבורתי קיצוני" – מה שמכונה בעגה העירונית: "ציר אדום".
בתחתית הידיעה: ⇓ הנתונים וההדגשים מתוך המצגת העירונית
בפתח הדיון, סגן ראש העיר ויו"ר הוועדה בפועל, אריה קינג, עדכן כי במהלך החודשיים האחרונים אירעו בירושלים מספר תאונות קשות, ביניהן פגיעות בהולכי רגל וילדים – חלקן קטלניות. לדבריו, "שדרות גולדה מאיר הן מוקד מובהק לסיכון חיי אדם, ויש לפעול שם באופן מיידי".
הנתונים שהוצגו בדיון תומכים בטענה. באזור שמואל הנביא ובר אילן נרשמה ריכוזיות חריגה של תאונות פגיעה בהולכי רגל, לעיתים קרובות עם נפגעים קשים. אזור הר חוצבים – יגאל אלון הציג ריבוי של תאונות חזית־צד, רבות מהן עקב אי־ציות לרמזורים. בחלק הצפוני, שחוצה את שכונת רמות, הבעיה העיקרית היא חצייה לא מוסדרת של הכביש – לעיתים בידי ילדים.
"כביש מהיר במרכז עירוני"
לדברי צבי דקל, ראש המטה לבטיחות בדרכים בעירייה, הבעיה הבסיסית היא בתכנון ובהתנהלות:
"מדובר בציר שנוסע בו נהג במהירות, בתודעה של כביש בין־עירוני – אבל בפועל הוא חוצה שכונות צפופות עם המוני הולכי רגל. זה מועד לפורענות."
הצעה מעניינת שעלתה בדיון הייתה דוקא להעלות את המהירות החוקית בקטע הבינעירוני מ-50 קמ"ש ל-60 קמ"ש. מתברר כי בצירים עם מהירות של עד 50 קמ"ש, הרמזור מתחלף ישירות לאדום – ונהגים רבים טוענים שאינם מצליחים להגיב בזמן. כדי לאפשר טכנית הפעלת רמזור מהבהב, שיספק התרעה לנהג לפני התחלפות לרמזור אדום, יש להעלות את מהירות הנסיעה ל-60 קמ"ש.
המענה: גידור, אכיפה ושלטים
בין הפתרונות שהוצעו בדיון:
- הצבת גידור לאורך איי תנועה וחסימת מקומות חציה מסוכנים.
- הארכת זמנים ברמזורים, הן להולכי רגל והן לזמן פינוי.
- שלטי אזהרה בכניסות לציר – בהדגשה שהנהג נכנס לאזור סיכון.
- קמפיינים בבתי הספר הסמוכים בנושא חצייה בטוחה.
- בדיקת השפעת העבודות על הקו הכחול של הרכבת הקלה, שמובילות לצמצום מהירות בפועל.
דקל ציין כי הוועדה תבחן האם הגבלת הנתיבים, שהייתה חלק מהסדרי תנועה זמניים, הביאה לשיפור בפועל בבטיחות. אם כן, ייתכן שתוצע הפיכתה לקבועה.
המשטרה: "לא נצליח לחנך – נצטרך לחסום"
רפ"ק רפי איטה ממשטרת ירושלים חיזק את הצורך בגידור צפוף לאורך הציר, במיוחד באזורי החצייה הלא מוסדרת: "האוכלוסייה לא תשתנה מחר בבוקר" – ציין. "ברגע שנציב גדר – נוריד דרמטית את כמות התאונות. אין דרך אחרת."
עוד עלה הצורך להבטיח מעבר בטוח בתחנות תחבורה ציבורית, ולהציב מעקות פיזיים בכניסות בעייתיות לנתיב, כולל תכנון מעברים תת-קרקעיים.
לקראת פיילוט ראשון
יו"ר הוועדה, קינג, סיכם כי הוא מתכוון להביא לדיון בישיבה הבאה פיילוט ראשון: שילוט "ציר מסוכן" בכניסות לציר, מלווה באמצעי הסברה ממוקדים בשכונות רמות וסנהדריה. "אין פתרון קסם, אבל בשילוב הסברה, תשתיות, אכיפה וחינוך – אפשר להתחיל להפחית סכנה. זה בידיים שלנו."